Pom Pom egy ágon ült, és belesett a konyhaablakon. A konyhában Bogyó szaladgált fel-alá, az egyik sarokból a másik sarokba, s közben ilyeneket mondott: "Ez sincs! Meg az sincs! Sőt, ha meggondolom, semmi sincs! "
Pom Pom követte szemével a rohangáló Bogyót, majd az ablakpárkányra ugrott, és beszólt, mert már szédült a sok szaladgálástól.
- Szia Bogyó! Miért rohangálsz a konyhában?
- Szia Pom Pom! Most nem érek rá beszélgetni, fő a fejem a sok gondtól!
De Pom Pomot nem lehetett ilyen könnyen lerázni.
- Állj meg egy pillanatra, és mondd el, hogy miért fő a fejed?
Bogyó megállt egy pillanatra.
- Azért fő a fejem, mert meghívtam mindenkit, és nincs itthon semmi!
- Mi lesz? Névnap? Születésnap? Évforduló? - érdeklődött Pom Pom.
- Egyik se - felelte Bogyó. - Csak arra gondoltam, hogy jó lenne találkozni! Csak úgy, barátságból!
- Jó gondolat! Nagyszerű gondolat! - helyeselt Pom Pom. - A barátság nagyszerű dolog! Nincs szebb dolog a világon!
- Szép dolog, szép dolog! De most mit főzzek? Nincs itthon semmi!
- Segíthetek? - kérdezte Pom Pom, de nem várta meg a választ, beugrott a konyhába, és elkezdett kutatni. Kinyitotta a szekrényajtót, kihúzgálta a fiókokat, bekukkantott a hűtőszekrénybe, benézett a kamrába. Majd mosolyogva kijelentette:
- Semmi vész! Van minden! Úgy értem, hogy van minden, ami egy uzsonnához kell. Mert ha nem ebédre és nem vacsorára hívtad meg a vendégeket, akkor hívd meg őket uzsonnára! Tudom, hogy az ebéd meg a vacsora ünnepélyesebb, de azért az uzsonna se kutya! De nem ám! És egy baráti összejövetelre az uzsonna éppen megfelel! De meg ám!
Bogyó abbahagyta a rohangálást, és kíváncsian figyelt.
- De mit adjak uzsonnára, mikor semmi sincs itthon?
- Figyelj! Van itthon egy csomó dolog, ebből is egy kis maradék, meg abból is egy kis maradék, amiből egy kis ügyességgel pompás uzsonnát lehet készíteni! Például van itthon jó néhány kifli, meg sok keksz. Ezzel már el lehet kezdeni az uzsonna készítését!
- Kifli és keksz? - csodálkozott Bogyó. - Csak úgy, üresen?
- Nem, nem! - mosolygott Pom Pom. - A kifli és a keksz csak a kezdet. Boszorkányos ügyességgel nagyszerű szendvicseket varázsolunk belőle! Figyelj! Hipp-hopp! Kezdődik a varázsolás! Vagyis kezdjük a hideg falatokkal. Azért hideg, mert nem kell se sütni, se főzni. Rengetegféle hideg falatot lehet készíteni.
Bogyó izgatott lett.
- Értem már! Akkor fogjunk hozzá, és csináljuk gyorsan!
Pom Pom felugrott a szekrény tetejére, onnan harsogott.
- Vigyázz! Kész! Indulj! Először is szeleteld fel a kifliket! Utána szedj elő mindent a kamrából, a hűtőszekrényből!
Bogyó szélsebesen szeletelte a kifliket, kibontotta a sós kekszes csomagot, és szépen egy tálcára rakosgatta őket. Majd felnézett Pom Pomra.
- És mit tegyek rájuk?
- Figyelj! Diktálom!
Különösen akkor jó, ha hirtelen döntitek el, hogy csak úgy összejöttök a barátokkal egy kis beszélgetésre, játékra. Nincs különösebb alkalom a vendéglátásra, nincs születésnap, névnap, nem rendezel farsangi bulit. De jólesik egy kis harapnivaló, hiszen jobban telik az idő akkor is, ha van mit eszegetni.
A leggyorsabban ezek a hideg falatkák készíthetők el, s rengeteg variációjuk létezik. Tulajdonképpen csak a fantázia szab határt neki, mert a megismert hozzávalókkal tetszés szerinti összeállításban készíthetők.
Az alapanyag, amire a falatokat teszed, legtöbbször kifli, de nagyon finom a sós keksz is.
Kiflis falatkák
Hozzávalók: kiflik, vaj, és ami eszedbe jut.
Vágd karikára a kiflit, vékonyan vajazd meg, és díszítsd tetszés szerinti finomságokkal. Tűzd össze egy fogpiszkálóval, és úgy szolgáld fel. Készíthetsz többemeletes falatkákat.
Néhány javaslat:
A) kolbász, sajt, paprika;
B) szardínia, citrom;
C) paradicsom, sajt, uborka;
D) főtt tojás, sonka, paprika;
E) főtt tojás, kaviár, citrom;
F) kagyló, citrom;
G) ringli, olívabogyó;
H) párizsi, füstölt sajt, alma;
I) téliszalámiba csavart gerezd narancs;
J) ementáli sajt, egy szem szőlő;
K) trappista sajt, egy szelet ananász;
L) egy kocka sült csirkehús, egy kis szelet őszibarack;
M) sonka egy karika uborkával;
Látjátok, hogy a variáció végtelen. Nézzetek körül a hűtőszekrényben és a kamrában, és látni fogjátok, hogy mi mindent lehet még kitalálni.
Díszítheted egy kis "Piros Arany" krémmel, egy késhegynyi szardellapasztával, egy kevéske majonézed tormával.
Sós kekszes falatkák
Hozzávalók: 1-2 csomag sós-sajtos keksz (cseh vagy lengyel általában kapható), különböző krémek.
Krémsajt ananásszal
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 2 evőkanál joghurt vagy kefir, 2 púpozott evőkanál apróra vágott ananász (konzervből), só és bors.
Keverd jól össze a hozzávalókat, kend meg a kekszet, és apróra vágott zöldpaprikával vagy paradicsompaprikával díszítheted.
Szardíniakrém
Hozzávalók: 1 szardínia, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, vaj, só, bors.
A haldarabokat villával jól törd össze, adj hozzá egy kevés vajat, tejfölt, ketchupot, és keverd habosra. Ízesítsd sóval, borssal. Kend meg vele a kekszet, és tégy rá egy citromkarikát.
Krémsajt dióval
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 5 dkg apróra vágott dió, kis kockákra vágott uborka.
Keverd össze a hozzávalókat, és kend meg vele a kekszeket, díszítsd egy-egy fél dióval.
Kapros sportsajt
Hozzávalók: 2 sportsajt, 5 dkg vaj, egy csomag kapor, só.
A sajtot, vajat keverd simára az apróra vágott kaporral. Ízlés szerint sózd, és már kenheted is a kekszekre.
Kolbászkrém
Hozzávalók: 10 dkg lángolt kolbász, 1 kis májkrém, 5 dkg reszelt sajt, szardellapaszta, vaj.
A kolbászról húzd le a bőrét, vágd apróra és keverd hozzá a májkrémet, sajtot, szardellapasztát. Vékonyan kend meg a kekszet vajjal, majd kend rá a krémet. A tetejét retekkel, zöldhagymával díszítheted.
Rokfortos krém
Hozzávalók: 10 dkg rokfort, 2 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál apróra vágott snidling (vagy petrezselyemzöld), 1 marék apróra vágott mogyoró (dió).
Villával nyomkodd szét a sajtot, add hozzá a hozzávalókat, jól dolgozd össze, és szobahőmérsékleten tartsd, amíg meg nem kened a kekszeket.
Körözött
A hozzávalókat lásd a "körözöttes szendvics" címszó alatt. Ezzel kend meg a kekszet, és a tetejét zöldpaprikával díszítsd.
Paradicsomkrém
Hozzávalók: 2 közepes paradicsom, 5 dkg juhtúró, 10 dkg trappista sajt, másfél evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 kis zöldpaprika, fűszerek.
A paradicsomot vágd igen apró kockákra, keverd hozzá a juhtúrót és a reszelt sajtot. Add hozzá a petrezselyemzöldet, és addig keverd, míg krémszerű nem lesz. Fűszerezd ízlés szerint, kend meg a kekszet és díszítsd paprikaszeletkékkel.
Lengyel tojáskrém
Hozzávalók: 4 főtt tojás, 2 evőkanál mustár, 1 dl tejföl, egy fej reszelt hagyma, só, bors, pirospaprika, Worcester szósz (ha van).
Vágd fel, majd villával nyomkodd szét a tojásokat. Add hozzá a mustárt és a tejfölt, majd keverd simára. Add hozzá a fűszereket, hagymát, és 5 percnyi keverés után a hűtőszekrényben pihentesd egy órácskát. Kend meg a kekszet, és egy karika kolbásszal díszítsd.
Tormás krémsajt
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál apróra vágott ecetes uborka.
Tedd a hozzávalókat egy közepes tálba, és addig keverd, amíg sima krémet nem kapsz. Mielőtt megkened a kekszeket, legalább 30 percig tedd a hűtőszekrénybe.
Mikor már a sok-sok finom falat ott sorakozott a tálcán, Bogyó merengve nézte, s így szólt:
- Akár hiszed, akár nem, eszembe jutott valami!
Pom Pom buzgón bólogatott
- Hiszem, hiszem! Mondd gyorsan, míg el nem felejted! Mi jutott eszedbe?
- Az jutott eszembe, hogy a múltkor ettem valami finom mártást! Olyan furcsa neve volt... Tatármártás!
- Nem tartármártás? - mosolygott Pom Pom.
- Lehet... De akkor is nagyon finom volt! Annyira ízlett, hogy meg is kérdeztem, miből és hogyan kell csinálni. Nem gondolod, hogy jó lenne egy kis tartármártás?
- Nagyon jó lenne! - helyeselt Pom Pom. - Egy csomó mindenhez hozzátehetjük, illetve egy csomó mindent nyakon önthetünk vele! És borzasztóan jóízű lesz tőle a tojás meg a hús! Mondd el, hogy mi kell hozzá.
Tatármártás Bogyó módra
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 evőkanál porcukor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2 dl tejföl
A tojássárgákba állandó keverés mellett cseppenként keverd bele az olajat, és amikor már sűrű, kemény massza lesz belőle, akkor tedd bele az ízesítőket, majd utoljára a tejföl következik.
Ha sok fűszered van otthon, akkor különleges, pikáns ízeket is kaphatsz. Tégy bele egy teáskanál curryt vagy egy evőkanál ketchupot, esetleg 1-2 kanál ecetes tormát, vagy egy csomag apróra vágott kaprot.
Íme néhány recept, amihez feltétlenül szükség van tartármártásra:
Sonkás kaszinótojás
Hozzávalók: 10 dkg sonka, 8 kemény tojás, salátalevelek (ha van), 1 adag tartármártás, só, bors, 1 evőkanál mustár, szerecsendió
Hámozd meg és vágd félbe a tojásokat, óvatosan vedd ki a sárgájukat, villával törd össze és add hozzá a mustárt, az apróra vágott vagy darált sonkát. Jól keverd össze, és ízlés szerint fűszerezd. A masszát töltsd vissza a fél fehérjékbe, öntsd nyakon a tartármártással, és tálalás előtt jól hűtsd le. Ha van saláta, akkor a tojásokat azon tálald, és ha akarod, akkor még retekkel is díszítheted.
Libamájas tojás
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 10 dkg vaj, 1 kis doboz libamájkrém, só, bors, snidling, 1 adag tartármártás
Ugyanúgy készül, mint a kaszinótojás, csak itt a vajat és a májkonzervet kell összedolgozni a tojássárgájával. Ehhez jön még egy evőkanál apróra vágott snidling. Visszatöltés után ne öntsd le rögtön tartárral, hanem tedd külön kis tálba, és az asztalnál ki-ki kedve szerint locsolja.
Szardíniás tojás
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 1 doboz szardínia, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál citromlé, só, bors, curry, 1 adag tartármártás
Az előkészítés itt is a szokásos, villával törd össze a szardíniát és a tojások sárgáját. Adj hozzá egy kevés olajat a konzervből, keverd hozzá a többi hozzávalót, és töltsd vissza. A tartármártás felével locsold meg, a másik felét az asztalnál add hozzá. Tálalás előtt jól hűtsd le.
Hússaláta
Hozzávalók: 25 dkg főtt hús, 2 nagyobb alma, 2-3 ecetes uborka, 1 adag tartármártás, só, bors
A kihűlt főtt húst (csirke, disznó, borjú), a meghámozott almát és az ecetes uborkát vágd kb. 1.5 cm-es kockákra. Sózd, borsozd, és öntsd rá a tetszés szerint ízesített tartármártást. Hűtsd le, de közben néhányszor alaposan keverd meg.
Karfiol párizsival
Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 15 dkg párizsi, só, bors, szerecsendió, 1 adag tartármártás.
A karfiolt szedd rózsáira, és sós vízben főzd majdnem puhára. Szűrd le és szárítsd meg, rakd üvegtálba, és öntsd le a tartármártással. A tetejét szórd meg az apróra vágott párizsival. Lehűtve tálald.
Töltött paradicsom
Hozzávalók: 8 nagy paradicsom, 2 főtt tojás, 1 doboz szardínia, 1 evőkanál mustár, só, bors, petrezselyemzöld
Vágd le a paradicsom tetejét, és tedd félre kalapnak. Óvatosan vágd ki a paradicsom belsejét, hogy elég nagy üreget hagyj. Vágd apróra a tojást, villával törd össze a szardíniát, és kevés paradicsomtöltelékkel vagy a mustárral jól dolgozd össze. Sózd, borsozd és töltsd vissza a paradicsomba. Tetejét szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és tedd vissza rá a "kalapot". Hűtve kell tálalnod.
Joghurtos csirkemell
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 1 alma, 1 kis zeller, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 1 joghurt, só, bors, citromlé.
A levesben főtt, majd kihűlt csirkemellet fejtsd le a csontról, a bőrét húzd le, a húsát vágd kockákra. Az almát hámozd meg, vágd vékony szeletekre, a zellert reszeld meg. Tedd mindezt üvegtálba, a joghurtot keverd össze a mustárral, majonézzel ízesítsd, majd öntsd rá. Hűtsd le, és úgy tálald. |