Bogyó gyönyörködött a tálcán sorakozó szendvicsekben, majd töprengve így szólt:
- Szép, szép és nagyon finom ez a sok hideg falat! De mi van, ha valaki nem szereti a hideg falatot?
- Például? - kérdezte Pom Pom.
Egy hang szólt be az ablakon.
- Például én! Én inkább a meleg falatokat szeretem.
Odanéztek, hogy ki az. Hát a radírpók volt! Megborzongott, majd így folytatta:
- Brrr! Csupa hideg falat! Nem tudtok valami meleget is csinálni? Mert ha már eljövök hozzád uzsonnára, pedig eljövök, akkor hadd válogassak kicsit!
Pom Pom leszólt a szekrényről:
- Nyugi, Radírpók! Mindent tudunk! Meleg szendvicseket is tudunk csinálni. És figyelj, te pókhasú Radírpók, elárulok neked egy titkot: fantasztikusan finom meleg szendvicseket tudunk csinálni! Itt van minden recept a fejemben. És ráadásul még egy csomó ötlet is, hogy ugyebár, ebből is teszek még egy csipetnyit, meg abból is teszek még egy falatkát, meg egy kicsit más fűszert is kipróbálok - és már kész is a teljesen új szendvics. Érted? Mert aki szeret főzni, az egy kicsit eltérhet a recepttől, egy kicsit kísérletezhet is, új meg új ízeket keverhet!
Radírpóknak zúgott a feje az előadástól.
- Helyes, helyes, rátok bízom! Nem hangzik rosszul. Akkor kutyuljátok, meg keverjétek! És fel lehet tenni a teavizet is!
- Feltesszük, ne félj! - mondta Bogyó. - És ha kész, jöhetsz uzsonnára!
Begyújtotta a sütőt, feltette a teavizet, és hozzáfogtak a meleg szendvicsekhez.
II. RÉSZ. MELEG SZENDVICSEK
A meleg szendvics gyorsan készíthető, ugyanakkor nagyon ízletes is. Hideg téli vasárnapokon nagyon sokszor összejövünk barátainkkal, készítünk egy finom teát, betesszük a sütőbe vagy a grillbe a szendvicseket, nagyokat beszélgetünk, és közben jóízűen falatozunk.
El kell mondanom egy titkomat. Tudjátok, nagyon szeretek főzni, de végül soha nem az készül el, ami le van írva. Mindig kitalálok még valamit. Egy újabb fűszer, egy kicsit más ízesítési arány, egy újabb hozzávaló, és már úgy érzem, hogy a recept az enyém, én találtam ki.
Májkrémes szendvics
Hozzávalók: 15 dkg kenőmájas vagy konzerv májkrém, snidling, 1 tojás, tejföl, 1 kanál mustár, só, bors, vaj, kenyér.
Villával nyomkodd szét a kenőmájast, a korábban megfőzött és apróra vágott kemény tojást. Adj hozzá 2 evőkanál tejfölt, 1 kanál mustárt, és fűszerezd. Kend a megvajazott kenyérszeletekre, és a szendvicsek tetejét díszítsd 1-1 kávéskanál tejföllel. Forró sütőben 10-12 percig süsd, és azonnal tálald!
Kolbászos szendvics
Hozzávalók: 25 dkg főzőkolbász, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál ketchup, só, paprika, vaj, kenyérszeletek.
A főzőkolbászt daráld meg, majd jól keverd össze a hozzávalókkal. Ízlés szerint fűszerezd, és kend meg vele a megvajazott zsúrkenyérszeleteket. Forró sütőben 10-12 percig süsd. Melegen tálald!
Szardíniás szendvics
Hozzávalók: 1 doboz szardínia, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál ketchup, só, bors, fokhagyma, paradicsom, 4 szelet sajt, vaj, kenyér.
A dobozból kivett szardíniákat alaposan csurgasd le, villával törd össze, és keverd hozzá a tejfölt, ketchupot, majd fűszerezd ízlés szerint. A simára kevert masszát kend rá a megvajazott zsúrkenyérre, tégy rá egy karika paradicsomot, és borítsd be egy szelet sajttal. 8-10 percig süsd forró sütőben.
Csíkos szendvics
Hozzávalók: 5 dkg sonka, 5 dkg szalonna, 5 dkg párizsi, ecetes uborka, lilahagyma, 10 dkg reszelt sajt, vaj, kenyér.
A sonkát, szalonnát, párizsit, uborkát és lilahagymát vág csíkokra. Váltakozva tedd a vajjal megkent kenyérre, végül hintsd meg reszelt sajttal. 5-7 percig süsd forró sütőben.
Hurkás szendvics
Hozzávalók: 1 kis májas hurka, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, vaj, kenyér.
A megvajazott kenyérszeleteket kend meg a tejföllel feljavított, készen kapható hurka töltelékével. Tetejét hintsd meg reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 5 percig süsd.
Juhtúrós szendvics
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 1 kávéskanál vegeta, egy kis fej hagyma, csabai kolbász, fűszerek, vaj, rozskenyér.
A juhtúrót keverd össze a tejföllel, az apróra vágott hagymával és a vegetával. Tetszés szerinti fűszerekkel ízesítsd, majd kend meg vele a megvajazott rozskenyereket. A tetejére tegyél 2-2 karika csabai kolbászt. 10 percig süsd forró sütőben, és utána rögtön tálald. Ha nem kapsz rozskenyeret, akkor bármilyen kenyérrel megcsinálhatod, de nekem ez ízlik a legjobban.
Ananászos szendvics
Hozzávalók: 4 karika ananász, 4 szelet sajt, vaj, kenyér.
A kenyérszeleteket kend meg vékonyan vajjal, tedd rá az ananászt, és fedd be sajttal. 3-5 percig forró sütőben pirítsd.
Változat: ha nincs ananász, akkor készítheted friss őszi- vagy sárgabarackból, illetve befőttből.
Vidéki szendvics
Hozzávalók: 2 keménytojás, 1 alma, 4 szelet sajt, vaj, fahéj, kenyér.
A vajjal megkent kenyérszeletekre rakj tojáskarikákat, majd erre hámozott almakarikákat. Szórd meg fahéjjal, és borítsd be a sajtszeletekkel. Forró sütőben a sajt megolvadásáig süsd (kb. 5perc).
Gombás kosár
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, 5 dkg vaj, 4 zsemle, 20 dkg reszelt sajt.
A megtisztított, kockára vágott gombát az apróra vágott és vajon megpirított hagymán addig párold, amíg levét el nem főtte. Tedd bele a petrezselyemzöldet, keverd hozzá a tejfölt, add hozzá a fűszereket. A zsemle tetejét vágd le, belét szedd ki, és a gombát tedd a "kosárba". tetejét szórd meg reszelt sajttal, és kb. 10 percig süsd forró sütőben.
Körözöttes szendvics
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 1 tejföl, 1 evőkanál mustár, édes pirospaprika, 1 kis fej reszelt hagyma, só, 1 kávéskanál worchester szósz, csipetnyi szerecsendió.
A hozzávalókat jól keverd össze, hogy sima masszát kapj. Ha nincs minden hozzávalód, akkor nyugodtan kihagyhatsz belőle valamit, vagy mást is tehetsz bele. A megvajazott zsúrkenyérszeletekre tedd, és forró sütőben 10 percig süsd. Forrón tálald!
Töltött kifli
Hozzávalók: 1 óriáskifli, 10 dkg párizsi, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, 1 keménytojás, só, bors, szerecsendió.
A megdarált párizsit keverd össze a reszelt sajttal, add hozzá a mustárt és a tejfölt, valamint a kockára vágott kemény tojást. ha simára keverted, ízesítsd tetszés szerint. Az óriáskifli két csücskét vágd le, a maradékot szeleteld 5 cm-es rudakra. Fakanállal told ki a belét, és helyére töltsd be a tölteléket. Forró sütőben 6-8 percig kell sütnöd. Azonnal tálald!
Sonkás fészek
Hozzávalók: 4 zsemle, 4 szelet sonka, 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Vágd le a zsemle tetejét, szedd ki a belét és tedd bele a sonkát, majd a vaj egynegyedét. Üsd rá a tojást, sózd, borsozd, és szórd meg a reszelt sajttal összekevert petrezselyemzölddel. Addig süsd, míg a tojásfehérje megkeményedik (kb. 5-10 perc). |