| - Most pihenjünk egy kicsit! - javasolta Pom Pom a szekrény tetejéről. - Sok finomságot készítettünk, hideget és meleget. De én még tudok valamit! Van ám itt ész! Biztosan mentél már el az utcán grillsütő előtt.   - Mentem! - mondta Bogyó. - Ahol csirkéket sütöttek. - Ez az! Illetve ezt akarom elmesélni. - De mit jelent az, hogy grill? - kérdezte Bogyó. - Várj! - Mondta Pom Pom. - Megnézzük a lexikonban!   Azzal bement a szobába, kihozta a lexikont, és kikereste a szót.   - Grill. Angol szó. Azt jelenti, hogy éjjeli táncos szórakozóhely...Hm. Muszáj, hogy más jelentése is legyen! Hopp! Megvan! Itt a második jelentése. Grillsütő. Ez az! Ez kell nekünk! Habár úgy rémlik, hogy van erre egy más szavunk is. Hát persze! Sütőrostély! Meg kell mondani, hogy mind a két szót használjuk. A lényeg az, hogy sütjük a húst. Ha grillsütőben sütjük, az is jó és nagyon egészséges. Ha roston sütjük, még finomabb! - És mit lehet sütni? - kérdezte Bogyó. - Ó, sok mindent! - mondta Pom Pom, és tartott egy kis szünetet, hogy összeszámlálja, mi mindent lehet sütni roston.   Ám ekkor váratlan segítség érkezett. Onnan tudták, hogy megérkezett, mert egyszer csak hatalmas tüsszentéseket hallottak. Hát persze! Festéktüsszentő Hapci Benő szólt be az ablakon. - Hapci! ne is törjétek a fejeteket! Én elmondom, hogy mit lehet sütni. Mivel én nagyon szeretem a rostonsültet! Hapci! Vagyis figyelem! Lehet sütni csirkehúst, sertéshúst, marhahúst. Azután lehet sütni májat, halat, debrecenit, gombát! És nem hiszitek el: szilvát is lehet!   Pom Pom bölcsen bólogatott, hogy ő is éppen ezt akarta mondani. - Elhisszük - mondta Bogyó. - És ne félj, készítünk rostonsültet is! - Köszönöm! - mosolygott Festéktüsszentő Hapci Benő. - Akkor biztosan eljövök uzsonnára! csinálhatjátok grillsütőben, és csinálhatjátok roston!   A grill, az valami csodálatos dolog! Készülhet a szabadban, faszénen vagy parázson, otthon a sütő rácsán, vagy akinek van elektromos grillsütője, az azon is elkészítheti. A legjobb a szabadban. És nem is kell hozzá különös ördöngősség. Akinek van hétvégi háza, az könnyen megcsinálhatja.   Módszerem a következő: a sütő rácsát kiviszem a ház elé, keresek egy kellemes, szélvédett helyet, egymással szemben felállítok 2-2 téglát, egyszerűen ráteszem a rácsot, és már kész is a szabad grill! Bent a városban veszek hozzá faszenet, kis zacskóban is árulják, és már címezhetem is a meghívókat! III. RÉSZ. GRILLEKÜgyelni kell, hogy csak akkor tegyük rá a rácsra a grillezendő ételeket, amikor a faszén már fehéren izzik. Ettől lesz igazán finom íze. Ha otthon a konyhában csinálod, akkor a rács alá mindég tegyél tepsit, mert a lecsorgó zsírt utólag borzasztó nehéz lemosni. A grillsütőben ilyen célt szolgáló tálcát találsz is. Csirkés rablóhúsHozzávalók: 2 csirkemell, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 4 paradicsom, olaj, só, bors.   A csirkemellet bőrözd le, csontozd ki, és vágd fél gyufásdoboz nagyságúra. A megmosott gombákkal, karikára vágott hagymával, felszeletelt szalonnával és a félbevágott paradicsommal készítsd nyársat úgy, hogy a hozzávalók váltogassák egymást. Sózd, borsozd és kend meg olajjal. Grillezd pirosra! CigánypecsenyeHozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj, pirospaprika, só.   A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz! Nyárson sült májHozzávalók: 50 dkg máj, 5 dkg húsos szalonna, 2-3 félig főtt krumpli, só, bors, mustár, őrölt köménymag és babérlevél, olaj.   A májat vágd egyforma szeletekre, kend meg mustárral, és tűzd nyársra úgy, hogy a máj után szalonna, majd krumplikarika következzen. A sóból, borsból, köményből és babérlevélből készítsd keveréket, és szórd meg vele a nyársat. Olajjal kenegesd sütés közben! Tűzdelt csirkemellHozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, szalonna, pirospaprika, 5 dkg vaj, só, bors.   A nagyobb csirkemelleket vágd ketté, tűzdelt meg szalonnával. Sózd, borsozd és kend meg olvasztott vajjal, amibe paprikát kevertél. Kenegetés közben grillezd, míg pirosra nem sül. Ínyenc nyársHozzávalók: 1 szelet bélszín, 1 szelet máj, 1 szelet tarja, 1 szelet karaj, 1 szelet füstölt szalonna, 10 dkg kolbász, 10 dkg gomba, 4 paradicsom, 2 paprika, 1 csirkemell, só, bors, grillkeverék, olaj.   A húsokat vágd négy részre, sózd be, borsozd, majd a többi hozzávalóval tetszés szerinti sorrendben fűzd nyársra, szórd meg a grillkeverékkel és kend be olajjal. Többszöri kenés közben süsd pirosra! Fűszeres csirkecombHozzávalók:  4 csirkecomb, ketchup, mustár, 1 evőkanál grillfűszer, olaj, szójaszósz.   Tedd a combokat a többi hozzávalóból készített páclébe, és hagyd állni legalább 3-4 órát. Tedd a grillre, és forgatás közben süsd meg úgy, hogy amikor megfordítod, mindig megkened a páclével! Debreceni nyársHozzávalók: 2 pár debreceni, hagyma, paradicsom, paprika, 10 dkg lángolt kolbász, só, bors, olaj.   A debrecenit vágd 2 cm-es darabokra, a lángolt kolbászt négyfelé. A hozzávalókat felváltva húzd a nyársra úgy, hogy a végére a lángolt kolbász kerüljön. Grillezés közben kenegesd olajjal, amikor már félig kész, sózd és borsozd. Pisztráng (tengeri hal) rostonHozzávalók: 60 dkg tisztított pisztráng (tengeri hal), 1 citrom leve, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál pirospaprika, só, olaj.   A besózott halat locsold meg 1 citrom levével, csöpögtess rá néhány csepp olajat és tedd a rostra.  10 perc sütés után mindkét oldalát szórd meg a paprikás liszttel, és süsd ropogósra! Grillezett csirkemájHozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 15 dkg kolozsvári szalonna, 4 paradicsom, 12 aszalt szilva, só, bors, olaj.   Az aszalt szilvákat tedd egy napra teába, magozd ki, majd készítsd nyársakat a következők szerint: a nyárs elején egy fél paradicsom, szilva, majd felváltva a máj- és szalonnadarabok. Középen még egy szilva, majd újból máj és szalonna következik. Végül a nyárs szilvával és fél paradicsommal végződik. Sózd, borsozd, majd olajjal kenegetve grillezd, amíg a szalonna meg nem pirul. Görög nyársHozzávalók: 50 dkg bárányhús, 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, 1 kis padlizsán, 4 paprika, 4 paradicsom, só, olaj.   A bárányszeletet, a húsos szalonnát és a kolbászkarikákat a zöldséggel felváltva fűzd nyársra. Sózd meg, és olajjal kenegetve süsd meg! Bélszín- és báránykockákHozzávalók: 25 dkg bélszín, 25 dkg bárányhús, vöröshagyma, zöldpaprika, só, bors, 2 paradicsom, olaj. A pácléhez: 1 joghurt, 1 kávéskanál fokhagymakrém, 2 teáskanál só, gulyáskrém, őrölt koriander (ha van), két citrom leve.   A besózott, borsozott, kockára vágott húsokat 24 órára tedd bele a páclébe. Készítsd el a nyársat úgy, hogy bélszín, hagyma, bárányhús, paprika kövesse egymást. A végére egy fél paradicsom kerüljön. Tedd grillrácsra, és olajjal kenegetve, gyakran forgatva süsd meg! Grillezett gombaHozzávalók: 40 dkg nagy gomba, 5 dkg szalonna, 5 dkg sajt, 4 olívabogyó, szardellapaszta, só, bors.   A szárától megtisztított nagy gombafejeket fordítva helyezd a grillrácsra. A kivett szár helyére tégy egy kis apróra vágott szalonnát, egy olívabogyót, egy késhegynyi szardellapasztát. Sózd, borsozd, majd szórd meg reszelt sajttal.  5 percig grillezd. CsevapcsicsaHozzávalók: 50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors.   Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg törött borssal. Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald. BáránytallérHozzávalók: 40 dkg bárányhús, 1 reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, őrölt köménymag, fahéj, koriander.   Daráld meg kétszer a bárányhúst, add hozzá a reszelt hagymát, a tojást és jól keverd össze. Add hozzá a fűszereket, és vizes kézzel formázz belőle 5-6 cm.es lapos tallérokat. Olajjal kenegetve grillezd! Olasz grillHozzávalók: 4 szelet karaj, 2 alma, 2 paradicsom, grillkeverék, 1 evőkanál ketchup, olaj, mustár.   Az 1-1 evőkanál ketchupból, olajból és mustárból készíts kencét, amivel a grillkeverékkel megszórt karajszeleteket kend be. Tedd grillre, és tedd alá egy tálban a felszeletelt almát és paradicsomot, hogy a lé rácsöpöghessen. Figyelem! Ezt csak grillsütőben vagy sütőben csinálhatod! Roston sült kolbászkákHozzávalók: 40 dkg kövér marhahús, 1 kifli, 5 dkg füstölt szalonna, 1/2 dl tej, 1 tojás, só, bors, paprika, fokhagymakrém, majoránna, köménymag, mustár.   A marhahúst legalább kétszer daráld át, ízlés szerint fűszerezd, és a tejben áztatott kiflivel, tojással dolgozd jól össze. Egy-két napig érleld a hűtőszekrényben, majd vizes kézzel készíts 5 cm-es kolbászkákat. Olajjal lebegetve süsd át! Töltött szilvaHozzávalók: 40 db aszalt szilva, 40 db mandula, császárszalonna, zsiradék.   A szilvákat tedd éjszakára teába, hogy megpuhuljanak. A mandulákat tedd 1-2 percig forró vízbe, úgy könnyen lejön a héjuk, majd tedd a szilvamagok helyére, és mindegyiket tekerd be vékonyra vágott szalonnába. Tűzd össze fogpiszkálóval, sózd meg és grillezd. Melegen tálald!   |