Gombóc Artúr köszönt be az ablakon.
- Szervusztok! Micsoda finom illatok! Csak egy baj van!
- Mi az az egy baj? - kérdezte Bogyó
- Az, hogy nem látok sehol édességet!
- Az ám! - mondta Bogyó. - Igaza van Gombóc Artúrnak!
Pom Pom szólt le a szekrény tetejéről.
- Jól van Artúr, nyugodj meg! Lesz édesség is! Tudjuk mi is, hogy akkor teljes egy uzsonna, ha a végén van édesség! Másképpen desszert!
- Mi az a desszert? - kérdezte egyszerre Bogyó és Gombóc Artúr.
Pom Pom most nagyon okos volt, hiszen nála volt a lexikon. Felütötte, és felolvasta.
- Desszert, francia szó. Csemege, nyalánkság. Ezenkívül különféle formákban forgalomba hozott, csomagolt és darabos töltött csokoládé! Értitek?
- Én a nyalánkságot és a csokoládét értem! - bólogatott Gombóc Artúr. - Nekem ennyi is elég! Vagyis jövök az uzsonnára, ha lesz desszert!
- Lesz! - mondta Pom Pom. - Megtömheted a bendődet!
IV. RÉSZ. DESSZERTEK
Fűszeres narancs
Hozzávalók: 4 narancs, 3 dl víz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 kávéskanál porcukor.
Alaposan hámozd meg a narancsokat, vágd karikára, majd tedd bele egy tálba a maradék hozzávalókkal együtt. Forrald fel, és kevergesd 2-3 percig. Lehűtve tálald!
Gyümölcssaláta
Hozzávalók: 2 narancs, 2 körte, 1 fürt szőlő, 1 alma, 2 banán, egy citrom leve, 2 evőkanál cukor, 1/2 dl narancslé, 2 dl tejszín.
Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből vagy kompótból készíthető. Az itt leírtnak kevés leve van, míg a kompótból készültek jó szaftosak. A gyümölcsöket vágd karikákra vagy kockákra, keverd össze a cukorral és a citrom, valamint a narancs levével. Hideg helyen pihentesd 2 órát, majd felszolgáláskor díszítsd a felvert tejszínhabbal. Ha kompótból készíted, akkor tehetsz bele mazsolát vagy apróra vágott diót, mogyorót is.
Meglátod, hogy mindenkinek nagyon fog ízleni!
Csokoládés alma
Hozzávalók: 4 nagy alma, 4 evőkanál gyümölcsíz, 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál víz, kb. 2.5 dkg vaj.
Az almákat hámozd meg, szedd ki a magházát, töltsd meg gyümölcsízzel, és süsd meg sütőben. Míg sül, készítsd el az öntetet: a csokit a vízzel és a cukorral főzd sűrűre, dobd bele a vajat, és ha kész az alma, öntsd rá!
Melba kedvence
Hozzávalók: 2 nagy őszibarack, 10 dkg vaj, 10 dkg darált mandula, 1 tojássárgája, 2 dl tejszínhab, porcukor.
Keverd simára a vajat, a mandulát és a tojássárgáját. Egy-egy tálkába tégy egy félbevágott barackot, erre kerüljön a kifagyasztott krém, majd a felvert, cukrozott tejszínhab.
Mazsolás gesztenyepüré
Hozzávalók: 40 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín, cukor, 5 dkg mazsola.
Éjszakára áztasd teába a mazsolát, hogy megpuhuljon. A masszát gyúrt össze a vajjal és burgonyanyomón nyomd át. Verd fel és cukrozd meg a tejszínt. A tál közepére tedd a tejszínhab felét, erre szórd az átnyomott gesztenyemasszát, majd a mazsolát. A tetejére ismét tejszínhab kerüljön.
Narancskehely
Hozzávalók: 4 narancs, 2 tojás, 5 dkg cukor, egy marék mazsola, 2 dl tejszín.
A narancsokat vágd félbe, óvatosan vájd ki és aprítsd kockára a belsejét. A 2 tojást az 5 dkg cukorral keverd habosra, add hozzá a kb. 2 óráig teában áztatott mazsolát és a kockára vágott narancsot. Töltsd vissza a narancskehelybe, és a tetejére kerüljön a felvert tejszínhab. Jégbe hűtve tálald!
Dióval töltött aszalt szilva
Hozzávalók: 40 dkg aszalt szilva, dió, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, 2.5 dl víz, 2 dl tejszín, cukor.
Áztad teába az aszalt szilvát egy éjszakára. Magozd ki, és a mag helyére tegyél egy gerezd diót. Forrald fel a vizet, a 2 evőkanál cukrot és a citromlét, kevergesd néhány percig. Tedd bele a töltött szilvát, fedd be, és főzd fél órát, hogy a dió is át legyen itatva a sziruppal. Hagyd kihűlni, verd fel a tejszínt, és keverd hozzá. Tedd be néhány órára a jégszekrénybe.
Fügebomba
Hozzávalók: 1 koszorú, füge, kb. 2 evőkanál narancslekvár, porcukor.
A fügét daráld meg, tégy bele annyi narancslekvárt, hogy jól gyúrható legyen. Vizes kézzel készíts golyókat belőle, hempergesd meg porcukorban, és rakd desszertpapírokra. Legalább 1 napig szárítsd!
Körte joghurttal
Hozzávalók: 4 körte, 1 joghurt, 2-3 púpozott kávéskanál vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé.
A körtéket hámozd meg, vágd fel, magozd ki és tedd tányérokra. A joghurtba keverd bele a vaníliás cukrot és a citromlevet. Öntsd a körtékre, és lehűtve tálald!
Töltött sárgabarack
Hozzávalók: 16 szép sárgabarack, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 10 dkg darált mandula (dió vagy mogyoró), 10 dkg porcukor, 2 evőkanál narancslé.
Félig vágd ketté a sárgabarackot, magozd ki, de vigyázz, hogy ne essen szét! Tedd a barackokat egy nagy tálba, add hozzá a cukrot és a citromlét. Lassú tűzön kevés víz hozzáadásával addig főzd, amíg puha nem lesz. Hagyd kihűlni.
A narancsléből, cukorból és darált mandulából készíts masszát. Töltsd meg vele a barackokat, rakd 4 tálba, hűtsd le, és a maradék szirupot öntsd rá!
Kakaós ostya
Hozzávalók: 1 csomag ostyatortalap, 15 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó.
A vajat a porcukorral és a kakaóval keverd krémmé, kend meg vele az ostyalapokat, s rakd őket egymásra úgy, hogy a tetejére üres lap kerüljön. Egy kicsit nyomd össze, másnap, forró késsel szeleteld!
Csokoládés rudacskák
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált mogyoró, 2 tojásfehérje, kókuszreszelék.
Reszeld meg a csokoládét, keverd össze a porcukorral és a darált mogyoróval. Adj hozzá annyi tojásfehérjét, hogy gyúrható legyen. Vizes kézzel gyúrj belőle rudacskákat, és hempergesd meg a kókuszreszelékben. 1-2 napig pihentesd kínálás előtt.
Kávés rakott piskóta
Hozzávalók: 25 babapiskóta, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojássárgája, 2 evőkanál nescafé, 15-20 szem meggybefőtt, 4 dl tejszínhab, porcukor, 15-20 mogyoró.
Keverd habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. Add hozzá a kávét. A meggyek magjának helyére tegyél 1-1 mogyorót, és keverd a krémbe.
Egy üvegtál alját borítsd be piskótával, erre kend a krémet, majd ismét piskóta, és megint krém következik úgy, hogy a tetején krém legyen. Tedd rá a cukrozott, felvert tejszínhabot és jól hűtsd le!
Csokikrém
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 10 dkg keserű csokoládé, 2 dl tejszínhab, porcukor.
A cukorral jól keverd ki a 4 tojás sárgáját. Add hozzá a felolvasztott csokoládét és végül a tojások keményre vert habját. Rakd talpas poharakba, verd fel a tejszínt, ízesítsd porcukorral, és díszítsd vele a csokikrémet. Tedd néhány órára a hűtőszekrénybe, és már tálalhatod is. Megszórhatod a tetejét darált dióval vagy mogyoróval is.
Gyümölcsrizs
Hozzávalók: 12 dkg rizs, 6 dl tej, 40 dkg gyümölcs, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, tortadara.
Forrald fel a tejet egy lábosban, tedd bele a jól megmosott rizst, és lassú tűzön főzd puhára. Néha keverd meg, hogy le ne ragadjon. Hűtsd le. A 2 dl tejszínből és a cukorból készíts tejszínhabot. Felét keverd bele a rizsbe, 4 tálkába rakj le egy sor rizst, rá egy sor gyümölcsöt, ismét rizst majd megint gyümölcsöt, a tetejére rizs kerüljön. A kisebb gyümölcsöket (cseresznye, meggy, málna, ribizli, szőlő) hagyd egészben, a nagyobbakat (őszibarack, körte, narancs) vágd kockákra. A maradék tejszínt oszd négyfelé, és rakd a gyümölcsrizsre. Tetejét szód meg tortadarával, de díszítheted félretett szép gyümölcsökkel is.
Gesztenyegolyók
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 10 dkg vaj, meggybefőtt, 2 evőkanál tej, tortadara.
A masszát 2 evőkanál befőttlével, a vajjal és a tejjel gyúrd össze, hogy jól formálható legyen. Vizes kézzel készítsd golyókat úgy, hogy a közepébe meggy kerüljön. A megtöltött golyókat forgasd meg a tortadarában.
Bogyó boldogan szólt fel Pom Pomnak.
- Kész az uzsonna! Van minden! Jöhetnek a vendégek!
Pom Pom elégedetten bólogatott.
- Ugye milyen egyszerű? Ugye, hogy nem is volt nehéz? Mert figyeld meg, egy ügyes szakács, vagy egy ügyes háziasszony mindenből tud ízletes falatokat készíteni! Egy kis kedv kell hozzá, meg egy kis ész! Kedv van, ész van, uzsonna van! Most terítsd meg szépen, hogy a látványban is gyönyörködjenek a vendégek!
VÉGE
|